1968 - heden


Diversificatie

De ondernemersgeest van SHV kwam goed van pas eind jaren 60. De kolenhandel liep terug en SHV's reactie daarop was een drang tot diversificatie: productenhandel en de detailhandel, installatiebedrijven, bouwnijverheid en scheepvaart. Deze activiteiten werden oorspronkelijk verricht in West-Europa. In de zeventiger jaren was SHV één van de grootste werkgevers van Nederland en het eerste Nederlandse bedrijf met een eigen pensioenfonds. Het was ook in de zeventiger jaren dat het bedrijf haar activiteiten internationaal ging verrichten: in 1975 nam SHV The David J. Joseph Company in Cincinnati, Ohio over.

Makro, Reichelt, Kijkshop and Xenos

In 1968 opende SHV de eerste Makro zelfbedieningsgroothandel in Amsterdam. Makro breidde al snel uit naar andere Europese landen. In de jaren 70 en 80 opende SHV Makro vestigingen in Zuid-Amerika en China. Otto Reichelt in Duitsland was tussen 1970 en 1995 SHV's belangrijkste levensmiddelenhandelaar. In Nederland had SHV de kleinere zelfbedieningswinkels Xenos en Kijkshop.

Geveke, Getronics en GTI

De hoofdrolspeler in SHV's handel in technische onderdelen was Geveke. Geveke's elektronische activiteiten waren samengevoegd in Geveke Electronics. Door overname van enkele installatiebedrijven ontstond Group Technical Installation. GTI, Geveke en Geveke Electronics (nu bekend als Getronics) groeiden en werden in 1983 zelfstandige beursgenoteerde bedrijven.

Bulkhandeling en scheepvaart

SHV breidde haar activiteiten rondom het vervoeren van en handelen in bulkgoed uit. In Nederland maakte SHV deel uit van EMO (Europese Massagoed Overslagbedrijf), EKOM, SNV en De Rietlanden. SHV had ook een belang in het Rijn duw-en sleepbotenbedrijf Europese Waterweg-Transporten (EWT), en het scheepvaartbedrijf Van Nievelt, Goudriaan & Co dat een lijndienst onderhield tussen Europa en Zuid-Amerika.

Terug naar handel in energie en consumentenproducten

In de jaren 80 richtte SHV zich weer op de handel in energie en consumentengoederen. De distributieactiviteiten van LPG werden versterkt. De positie van Makro werd versterkt en ontwikkeld. LPG begon ook in een aantal Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen tot ontwikkeling te komen.

Het recente verleden

In 1997 verkocht SHV haar Makro vestigingen in Europa. Sindsdien is SHV blijven investeren in haar LPG bedrijven wereldwijd en werd Makro in Zuid Amerika verder uitgebreid. Vanaf 2001 werden een aantal Makro activiteiten in Azië verkocht. Makro Thailand, het laatste Makro-bedrijf in Azië in handen van SHV, werd in 2013 verkocht.


De schrootverwerkingsactiviteiten van TSR werden in 2006 verkocht, gevolgd door The David J. Joseph Company in 2008.


NPM Capital, verstrekker van risicodragend vermogen, Mammoet, specialist op het gebied van zwaar transport en hijswerk, en industriële dienstverlener ERIKS hebben de groep verder versterkt. Ook zijn de eerste stappen gezet in duurzame energie. In 2015 werd Nutreco, actief in diervoeding en visvoer, als zevende groep aan SHV toegevoegd.


Hoewel het gezicht van SHV met de jaren is veranderd, is de ondernemersgeest die het bedrijf gevormd heeft vandaag de dag binnen SHV nog even sterk aanwezig.